Karakteristike ploda
Dunja Trijumf (Cydonia oblonga) se ističe svojim velikim plodovima, koji mogu težiti od 300 do 500 grama. Plodovi su zlatnožute boje, sa glatkom kožicom koja daje elegantan izgled. Meso je čvrsto, sočno i bogato aromom, s blagim slatko-kiselkastim ukusom, što je čini idealnom za direktnu potrošnju. Ova sorta je posebno cenjena za pripremu džemova, komposta i rakija, čime doprinosi svojoj komercijalnoj vrednosti.
Period sazrevanja
Dunja Trijumf sazreva u oktobru, što omogućava voćarima da iskoriste sezonu kada je potražnja za svežim voćem visoka. Plodovi su čvrsti i otporniji na oštećenja tokom skladištenja, što produžava njihov rok trajanja i poboljšava tržišnu vrednost.
Otpornost i uzgoj
Ova sorta pokazuje visoku otpornost na bolesti, uključujući plamenjaču i moniliju, što je čini pogodnom za različite klimatske uslove. Trijumf je takođe otporna na mraz, što omogućava njeno uspevanje u hladnijim regionima. Iako podnosi sušne uslove, redovno navodnjavanje tokom sušnih perioda poboljšava prinos i kvalitet plodova.
Zahtevi za zemljištem
Sadnice dunje Trijumf najbolje uspevaju na plodnim, dobro dreniranim zemljištima sa pH vrednošću između 6.0 i 7.5. Preporučuje se sadnja u proleće ili jesen, sa razmakom od 4 do 5 metara između stabala, kako bi se obezbedila adekvatna ventilacija i prostor za rast.
Preporučene prakse u uzgoju
Redovno orezivanje stabala Trijumf je ključno za postizanje dobrih prinosa i zdravih krošnji. Pravilna prihrana mineralnim i organskim đubrivima tokom vegetacije značajno utiče na kvalitet i prinos plodova. Takođe, važno je pratiti vlažnost zemljišta, posebno tokom formiranja plodova, kako bi se osigurali optimalni prinosi.
Zaključak
Dunja Trijumf je odličan izbor za voćare koji traže visoko kvalitetnu, rodnu sortu sa velikim plodovima. Njeni sočni plodovi su savršeni za svežu potrošnju i razne oblike prerade. Uz pravilno održavanje i agrotehničke mere, Trijumf može pružiti stabilne prinose i dugoročnu profitabilnost, čineći je privlačnom opcijom za komercijalni uzgoj
Рецензије
Још нема коментара.