Bergeron

250,00 рсд
BERGERON ili Beržeron (sinonimi: Gabrielle Bergeron) Potiče iz Francuske, gde je nastala kao spontani sejanac oko 1920. godine. Rano stupa u rodnost i daje vrlo visoke prinose, naročito u početnom periodu rodnosti. Ističe se po visokoj rodnosti i dobrom kvalitetu ploda, pa se može preporučiti za gajenje kao sorta za preradu.
Категорија:
U uslovima visokih temperatura i suše može doći do pojave ožegotina i smežuravanja plodova.Cveta srednje kasno. Samooplodna je sorta. Sazreva u drugoj dekadi jula. Plodovi su veliki, žuto- narandžasti i imaju čvrsto mirisno meso.
  Plod je srednje krupan (45 g), ovalnog oblika. Osnovna boja pokožice je narandžasta. Dopunska boja je intenzivno crvena, sa karmin-crvenim tačkicama, prekriva 20- 50% površine ploda. Meso je narandžaste boje, srednje čvrsto, sočno, slatko-nakiselo, sa srednje izraženom aromom. Kvalitet je dobar (ocena 3,8). Sadrži 16% suve materije.
Koštica je srednje krupna (2,5 g), sa malim udelom u masi ploda (5,6%). Odvaja se od mesa, ali pojedinih godina ostaje malo mesa uz košticu. Jezgra je slatka. Idelani su za upotrebu odmah nakon branja ili za pravljenje džema i pite.
  Ova kajsija je vrlo tražena voćka zbog svojih malih narandžastih plodova, koji imaju slatko i ukusno meso. Rozi ili beli cvetovi se pojavljuju pre listova. Čim se pojave prvi cvetovi, važno je čuvati biljku od mrazeva, zato što mogu da naškode rodnosti.
tablo je srednje bujno, sa krunom piramidalnog oblika. Relativno je otporna na mrazeve. Pretežno rađa na mešovitim rodnim grančicama. Godišnje orezivanje pomaže areaciji srži drveta. Zalivanje je potrebno ukoliko se sušna sezona produži, pogotovo tokom prve godine. Dodavati oplođivač redovno. Sorta kombinovanih svojstava. Pogodna je za preradu, naročito u kompot.