Čačanska lepotica

250,00 рсд
Nastala je ukrštanjem sorti Vangenhajmova (Wangenheims Frühzwetsche) i Požegača. Hibridizacija je izvršena 1961. godine, priznata je 1975. godine. Selekcionari su dr Staniša A. Paunović, dr Milisav Gavrilović i dr Petar Mišić.
Шифра производа: D1113 Категорија:
Stablo je srednjebujno na podlozi sejanac dženarike. Krošnja je rastresita, piramidalna i velikog potencijala rodnosti. Grane su dobro garnirane rodnim drvetom. Rađa na majskim kiticama i na jednogodišnjim grančicama. Cvetni pupoljci sadrže prosečno 1,9 cvetova. List je srednjekrupan, tamnozelene boje. Oblika je različitog, od eliptičnog do nalik na romb. Peteljka je srednje dužine, sa ponekom žlezdom pri osnovi liske. Cvet je krupan, bele boje, sa dobro razvijenim cvetnim elementima. Cveta srednjerano, istovremeno sa Rut geršteterom (Ruth Gerstetter), Čačanskom rodnom, a 1-3 dana pre Stenleja (Stanley). Samooplodna je sorta. Prorodi u drugoj ili trećoj godini. Rađa redovno i obilno u svim agroekološkim uslovima. Relativno osetljiva prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe (Puccinia pruni spinosae Diet.) šljive, pa se mora redovno štititi od ovih bolesti. Nije osetljiva prema prouzrokovačima truleži ploda i cveta (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.). Prema virusu šarke šljive (Plum pox virus) je tolerantna. Kompatibilnost sa podlogama za šljivu je odlična.
 Plod je sitan do srednjekrupan, zavisno od rodnosti (30-40 g). Dimenzije ploda su: visina – 43,8 mm, širina – 39,0 mm i debljina – 37,2 mm. Šav je jasno izražen i deli plod na dva jednaka dela. Peteljka je kratka i odlično se drži za grančicu i plod. Pokožica je tanka, tamnoplava, sa srebrnastim pepeljkom. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, sočno, slatko-nakiselog ukusa. Koštica je srednje krupnoće, eliptičnog oblika, svetlobraon boje. Odlično se odvaja od mesa. Dimenzije koštice su: visina – 22,6 mm, širina – 14,3 mm i debljina – 8,7 mm. Masa koštice je 1,36 g.
  Sazreva srednjerano (krajem jula ili početkom avgusta). Plodovi su čvrsti i dobro podnose transport. S obzirom na to da rano dobije boju, može se brati ranije, čime se i transportabilnost pojačava.
Čačanska lepotica je rana, stona kvalitetna sorta. Slabije je bujnosti pa se može saditi u intenzivnim zasadima. Redovno i obilno rađa u svim lokalitetima. Tolerantna je prema šarki šljive i može se gajiti u područjima gde je ova bolest raširena. Gaji se u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji i svim republikama bivše SFRJ.