Čačanska rana

220,00 рсд
Stablo je bujno do vrlo bujno. Krošnja je retka i piramidalna. Grančice su dobro garnirane cvetnim pupoljcima. Rađa na jednogodišnjim grančicama i majskim kiticama. Cvetni pupoljci sadrže prosečno 1,6 cvetova. List je srednje krupan do krupan, ovalnog oblika. Peteljka je srednje dužine sa 2-3 žlezde na oko 0,5 cm od osnove lista. Cvet je krupan, sa dobro razvijenim cvetnim elementima. Po vremenu cvetanja spada u grupu srednje ranih sorti. Cveta istovremeno sa Čačanskom lepoticom, Čačanskom rodnom i Rut geršteterom (Ruth Gerstteter). Samobesplodna je sorta. Oprašivači su Čačanska lepotica, Rut geršteter (Ruth Gerstetter), Stenlej (Stanley) i dr. Rodnost varira po godinama i lokalitetima od slabe do obilne. Srednje je osetljiva prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum Pers.) i rđe (Puccinia pruni spinosae Diet.) šljive, a praktično otporna prema prouzrokovaču truleži ploda i cveta (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.). Tolerantna je prema virusu šarke šljive (Plum pox virus). Na slabo bujnim podlogama ranije prorodi, a ispoljava dobru kompatibilnost sa sejancem dženarike, kao i sa slabije bujnim podlogama.

15 на залихама

Шифра производа: D2300-3-1 Категорија:
  Plod je srednjekrupan do krupan (36-40 g), a može dostići i 80 g, zavisno od visine prinosa. Dimenzije ploda su: visina – 45,0 mm, širina – 37,0 mm i debljina – 36,5 mm. Oblika je izduženojajastog. Šav je slabo izražen, deli plod na približno jednake delove. Pokožica je tanka, ljubičasto plava, sa sunčane strane tamnoplava, sa izraženim pepeljkom. Meso je žuto, sočno, srednje čvrstine, slatko-nakiselo, aromatično. Sadrži 8,71% ukupnih šećera, 0,98% kiselina i 14,8% rastvorljivih suvih materija. Zreli plodovi lako opadaju. Koštica je relativno krupna, izduženo ovalna, zaobljena na krajevima. Odvaja se od mesa. Dimenzije koštice su: visina – 26,0 mm, širina – 15,5 mm i debljina – 10,0 mm. Masa je 1,9 g.
 Plod je sitan do srednjekrupan, zavisno od rodnosti (30-40 g). Dimenzije ploda su: visina – 43,8 mm, širina – 39,0 mm i debljina – 37,2 mm. Šav je jasno izražen i deli plod na dva jednaka dela. Peteljka je kratka i odlično se drži za grančicu i plod. Pokožica je tanka, tamnoplava, sa srebrnastim pepeljkom. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, sočno, slatko-nakiselog ukusa. Koštica je srednje krupnoće, eliptičnog oblika, svetlobraon boje. Odlično se odvaja od mesa. Dimenzije koštice su: visina – 22,6 mm, širina – 14,3 mm i debljina – 8,7 mm. Masa koštice je 1,36 g.
Sazreva rano, 7-8 dana posle Rut gerštetera, tj. krajem juna ili početkom jula. U punoj zrelosti ne može se dugo čuvati. Transportabilnost je dobra, mada zreli plodovi slabije podnose transport.
Rana stona sorta odličnog kvaliteta. Saditi je na manjim površinama u pogodnim ekološkim uslovima vinogradske zone. Kalemiti je na slabije bujnim podlogama (St. Julien, GF 655.2). Gaji se u mnogim zemljama u okruženju, pa čak i na Novom Zelandu.