Stenlej

240,00 рсд

Ova sorta, američkog porekla, po mišljenju mnogih, najbolja je sorta šljiva koja se uzgaja na našim prostorima, a ipak manje je zastupljena u šljivicima, u odnosu na požegaču i naročito čačanske sorte – rodnu, lepoticu, najbolju i ranu.

Нема на залихама

Шифра производа: D2409 Категорија:

Stenlej jeste prisutna u zasadima šljiva ali, u većini slučajeva, kao pomoćna sorta. Mnogi voćari je ne vole jer, navodno, nije pogodna za rakiju i teže se prodaje u svežem stanju, što nije istina. Pogodna je za pravljenje pekmeza, iako se pokožica više kuva, za sušenje i proizvodnju rakije, a kada je kišnija godina plod, inače prosečne veličine, ne zaostaje mnogo za plodovima čačanske lepotice, najbolje ili felicije, što joj pospešuje prodaju u svežem stanju.

Košpica se delimično odvaja od mesa (polukalanka), cveta srednje rano i kao većina sorti šljiva, osetljiva je na kasne prolećne mrazeve koji su sve više izraženi poslednjih godina. Dešava se da na stablu bude mnogo plodova blizanaca. Rano stupa u punu rodnost, stablo je umereno bujno, a sazreva u prvoj polovini avgusta. Plod može dugo da ostane na grani tako da je neki voćari beru u septembru. Samooplodna je sorta, ali je bolje da ima pored sebe još sorti za uspešnije oprašivanje i oplodnju, kao što su rut gešteter, kalifornijska plava, čačanska rodna i lepotica.

Stenlej rađa na kratkim rodnim grančicama i majskim kiticama jer se slabo razgranava i nema mnogo skeletnih grana. Upravo to je najvažnije za ovu šljivu – ostaviti više kratkih rodnih grančica, a izrođene grane menjati, ako nemaju dovoljno pupa ili skratiti na bočnu kratku grančicu, ako je puna rodnih pupoljaka.