Jabuka

U Srbiji se godišnje proizvede oko 200 hiljada tona jabuke, što je čini jednom od naših najznačajnijh voćki. Iako se jabuka vremenom prilagodila različitim klimatskim i geografskim uslovima, ipak možemo reći da joj više odgovara vlažno nego suvo zemljište, a ne prija joj alkalno, krečnjačko tlo. Iz svih tih razloga, savetuje se rad analize zemljišta, da bi ono svojim uslovima odgovaralo sadnici jabuke. Da bi proizvodnja bila uspešna, najvažnije je pravilno odabrati sortu. Jabuka je izrazito stranooplodna vrsta, a to bi značilo da se ne sme podizati samo jedna sorta. Trebalo bi planirati barem dve sorte, ali da nijedna od njih nije triploidna, jer one ne mogu biti oprašivači. Tada se mora imati još dve različite sorte koje se između sebe mogu oprašiti. Vrste jabuka su: Crveni delišes, Zlatni delišes, Greni smit, Ajdared, Jonagold, Breburn, Gala, Gloster, Fudži, Melroz, Mucu, Budimka, Kolačara, Kozara, Šumatovka, Topaz i jabuka Prima.

Login

Lost your password?