Lozni kalem

Lozni kalemovi su sadnice vinove loze. Koliko će biti kvalitetan plod vinograda, zavisi od dosta činilaca kao što su: lokacija, izloženost suncu, tlo i mikroklimatski uslovi. Početkom 20. veka, kralj Petar Prvi Karađorđević i njegov sin Aleksandar, na brdu Oplenac kod Topole, u centralnoj Srbiji, podigli su na desetine hektara vinograda i podrum u kome su se proizvodila vina vrhunskog kvaliteta. U neposrednoj blizini ovog podruma vina, nalazila se Venčačka vinogradarska zadruga, koju je odlikovala proizvodnja penušavog vina, i to je bila jedna od najvećih vinarija na Balkanu. Tokom tih godina, dobile su se razne sorte grožđa. U današnje vreme, možemo da napravimo podelu na četiri osnovne grupe i to su: – Stone sorte grožđa (za jelo) – Vinske bele sorte grožđa (za bela vina) – Vinske crne sorte grožđa (za crna i crvena vina) – Hibridne sorte (sorte koje se ne prskaju).

Login

Lost your password?