Jabuke sorte Breburn – Prvo stablo sorte Breburn otkriveno je na Novom Zelandu 50-tih godina 20. veka te se smatra da je semenjak sorte Lady Hamilton. Drugi roditelj nije poznat, ali popularno se veruje da je to Granny Smith (vrlo moguće s obzirom na vreme i mesto otkrića, no čini se da nema naučnih dokaza koji bi potvrdili tu teoriju). Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka! Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Također, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, što je kriterijum koji se danas smatra neophodnim za komercijalni uspeh. UKUS – odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću ukusa s kojima se retko koja sorta može meriti; hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna; lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima; ukus je oštar i osvežavajuć, ali sa dobro izbalansiranim šećerima; svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature i tada će vas sigurno podsetiti zašto volite jesti jabuke ZIMSKA SORTA – jabuke sorte Breburn dozrevaju u drugoj polovini oktobra meseca PLOD – plod je sitan do srednjeveliki (150-220g), konusnog je oblika BOJA – dvobojna je jabuka, svetlozelene je boje, koja dozrevanjem prekriva razliveno, prugasto crvenilo OPRAŠIVAČI – Oprašivači su joj Fuji, Gala, Granny Smith, Golden Delicious