Sazreva krajem septembra meseca. Plod je krupan, pravilno kruškolikog oblika, pokožica u zrenju zelenožuta, bez crvenila na sunčanoj strani. Meso je bledožuto, puterasto, slatko, aromatično i prijatno za jelo. Drvo je srednje bujno i veoma rodno, cveta srednje rano. Osetljiva je na kasne prolećne mrazeve, drvo je prilagodljivo različitim uslovima. Obilno i redovno rađa. Plodovi se beru ranije i to u momentu kada iz zagasito zelene boje predju u svetlo zelenu, a vrh semenke dobije mrku boju. Oprašuju je: Vilijamovka, Boskova bočica itd. Dostupno na podlozi: Divlja kruška, Dunja BA29 (Provansalska) i Dunja MA.Sadnice kruške Viljamovka se uzgajaju na svim kontinentima. Jedna je od najtraženijih i najcenjenijih sadnica kruške. Pre svega je tražena zato što se od nje dobija rakija Viljamovka koja je veoma cenjena. Viljamovka je kruška srednje veličine, sa zvonikom i zelene boje kože kada su nezrele, razvijaju se do zemaljskog žutog-braon tona kako sazrevaju. Viljamovke su polu-čvrste na dodir kad su zrele. Meso ove kruške je bezbojno i glatko u teksturi. Njegov ukus je sladak, cvetni i svež, sa notama vanile i začina. Kada je nezrela, njihov ukus je blaži i manje sočan. Sazreva krajem avgusta meseca.